Povernei 8
Bucuresti
www.sociologie-snspa.ro
Bogdan Iancu


Copyright © 2014 by "abulai"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: secretariat@sociologie-snspa.ro
Departamentul de Sociologie
Școala Națională de Studii Politice și Administrative

"Departamentul de Sociologie din cadrul Facultatii de Stiinte Politice din SNSPA, este locul unde poti descoperi ce inseamna societatea. Aici, ai la indemana nu doar  instrumentele necesare invatarii conceptelor fundamentale din domeniu, dar si tehnici de aplicare a  aptitudinilor asimilate  in viata reala. Atat pregatirea academica  profesorilor, cat si disponibilitatea lor de a ajuta, impreuna cu atmosfera calda si prietenoasa iti ofera sentimentul real de apartenta la o comunitate inchegata." (Daniela Anton)
„In cadrul Departamentului de Sociologie, cu ajutorul profesorilor/ seminaristilor bine pregatiti si relatiei profesor-student, pe care acestia o incurajeaza, procesul de invatare devine unul interactiv si mult mai eficient. Consider ca aceste calitati stau la baza dezvoltarii departamentului si inclusiv studentilor.
Pe scurt, reusind sa aduca impreuna oameni din domeniul sociologiei cu opinii si teorii diferite, si tineri interesati de acest domeniu,  acest departament este cu totul deosebit.” (Teodora Neagu - student [fericit la] sociologie).

„Departamentul de sociologie SNSPA ofera o viata noua celor care s-au saturat sa invete in despre cum teoretic ar trebui sa fie lumea. Ca focus principal al acestei specializari sunt perioadele de practica, proiectele prin care faci teren intens si interactionezi cu societatea in starea ei naturala. Toate aceste experiente sunt explicate si indrumate de profesori cu adevarat pasionati de ceea ce fac, in care poti avea incredere ca iti vor recunoaste valoarea odata ce demonstrezi ca esti interesat. Recomand cu caldura acest departament, mai ales celor care sunt deschisi la minte si dornici de schimbare.” (Liviu Dimulescu, fost student).

         ”Cand am decis sa ma inscriu la SNSPA, la FSP, nu credeam ca specializarea Sociologie va reusi sa combine, atat de frumos, sociologie, politica, psihologie sociala si antropologie. Mai mult decat o simpla transmitere a informatiilor, activitatea profesorilor ajuta studentii sa inteleaga si sa se adapteze nenumaratelor contexe sociale, sa observe diversitatea lumii si sa comunice eficient. Am avut parte, astfel, de o experienta care nu mi-a oferit doar noi cunostinte ci care m-a invatat sa analizez si sa inteleg socialul pe care noi, oamenii, il reconstruim in fiecare zi.” (Ruxandra Nae, Master Antropologie, SNSPA; absolventa a FSP, Specializarea Sociologie).

  ”Auzim din ce in ce mai des in ultimii ani ca absolventii au sanse foarte mici sa profeseze in acelasi domeniu in care si-au terminat specializarea. Totusi, daca esti cu adevarat implicat si pasionat de un domeniu anume poti combate acest mit. De ce? Fiind absolventa atat a facultatii de Sociologie cat si a Masteratului de Studii Aprofundate in Sociologie din cadrul SNSPA, consider ca cei 5 ani de studiu au reusit sa imi puna bazele unei cariere solide in domeniul cercetarii. Aceasta implinire personala este datorata unui cumul de factori: profesori si seminaristi foarte bine pregatiti care gasesc echilibrul intre teorie si practica, cursuri  si practici de teren complexe si adaptate la realitatea pe care urmeaza sa o intampinam pe piata muncii si proiecte extra-curiculare care ne extind aria de activitate dincolo de orele de curs.” (Iacoboaea Denisa, fost student)
”Când am început facultatea, nu m-aș fi gândit că relațiile pe care mi le voi dezvolta cu colegii și, mai ales, cu profesorii de aici vor fi unele atât de deschise încât să îmi permită exprimarea propriei opinii cu lejeritate și fără să fie nevoie să mă cenzurez de teamă că voi fi judecată greșit. Comunicarea în interiorul departamentului de sociologie este una de calitate, studenții având ușor posibilitatea de a primi răspuns pentru nelămuririle lor, domnii profesori fiind mereu dispuși să ne răspundă problemelor avute. Pregătirea continuă pe tot parcursul semestrelor prin texte, teste de verificare, dezbateri asigură o foarte bună înțelegere a concepetelor studiate. Mai mult decât atât, profesorii trec dincolo de limitele cadrului teoretic în care se desfășoară cursurile și seminarele, pregătind cu adevărat studenții pentru activitatea profesională de după terminarea studiilor.
Personal, nu știam cine sunt și poate încă nu știu, însă cu ajutorul domnilor profesori am aflat cu siguranță cine vreau să devin." (Alexandra Costa, Anul III, licenta)

„Din punctul meu de vedere, profesorii şi seminariştii ce compun Departamentul de Sociologie din cadrul SNSPA sunt foarte bine pregătiţi şi totodată receptivi şi dornici să asculte părerile noastre, ale studenţilor interesaţi de varietatea subiectelor oferite de programă. Ca student în anul III la specializarea Sociologie, pot spune că am făcut cea mai bună alegere. Recomand cu încredere această specializare pentru profesionalismul şi atmosfera plăcută asigurată de modul de desfăşurare al cursurilor şi seminarelor.” (Ioana Chircu).

„Departamentul de Sociologie e dovada unui mediu academic viu. Profesorii și seminariștii mi-au părut de fiecare dată pregătiți dar, mai mult decât atât, sunt mereu dispuși să ajute studenții, să le asculte viziunea și să provoace jocuri de gândire, contexte sociale care ne dau ocazia să aplicăm teoriile predate și să înțelegem cu adevărat ceea ce învățăm, în spatele unor cuvinte memorate” (Andra Pavel, FSP-Sociologie, An II, licenta).

“Mă numesc Iulia Turianu, sunt studentă în ultimul an în cadrul Facultății de Știinte Politice, și ca specializare am optat pentru Sociologie. Consider acum , aproape la sfârșitul perioadei de studenție, că am făcut alegerea potrivită. Am avut de-a face cu profesori responsabili și mai puțin responsabili, însă, aproape toți s-au ridicat la așteptările pe care le aveam la început, ca boboacă. Unde au “picat” în ochii noștri profesorii de la curs, au salvat situația profesorii de la seminar, și invers. Nu există oameni perfecți, iar domnii profesori sunt și dumnealor tot oameni. Cu bune și cu rele, fiecare student trebuie să își vadă interesul, și să fie precum un burete care absoarbe toate cunoștințele pe care le poate reține.” (Iulia Turianu, Anul III, licenta).
“Experienţa celor doi ani petrecuţi în cadrul SNSPA, facultatea de Ştiinţe Politice, specializarea sociologie, a fost mai mult decât interesantă, ridicându-se peste nivelul aşteptărilor mele. Am fost plăcut impresionată de materiile pe care le-am studiat, dar mai mult, am apreciat modul de predare, atât al profesorilor, oameni cu multă experienţă şi cunoştinţe în domeniu, precum şi al seminariştilor, care ne-au făcut viaţa mai uşoră oferindu-ne informaţii suplimentare şi lămuriri, într-un mod mai deschis şi “copilăresc”. Sper ca pe parcursul anilor să am ocazia să pun în aplicare tot bagajul de cunoştinţe pe care l-am acumulat în domeniul sociologiei, în timpul facultăţii” (Anca Pelesteanu).
5 ani pe care i-am petrecut la sociologie, 5 ani care au zburat atât de repede, încât acum când mă gândesc la perioada aceasta, mă apucă nostalgia. Am terminat licența în sociologie, apoi am urmat încă doi ani masterul de sociologie. Relația student-profesor a fost una excelentă, plină de comunicare, iar stagiile de practică sunt ceva de nedescris, un lucru pe care orice student care a trecut pe la sociologie, trebuie să-l facă. Cursurile sunt foarte interesante, poti alege dintr-o gamă largă. De asemenea, interacțiunea student-profesor reprezintă un lucru foarte important în desfășurarea cursurilor, astfel încât să îți dezvolți propriul punct de vedere referitor la orice lucru. Este important să cunoști teoriile marilor autori, dar la fel de important este să ai și punctul tău de vedere, să fii critic. Primul lucru pe care l-am auzit de la dl. Bulai când a venit la curs a fost faptul că, după ce terminăm facultatea, importante sunt atitudinile, modul de a gândi, pe care le deprindem de-a lungul anilor petrecuți în facultate, fiindcă o definiție despre o teorie o mai uiți, dar cele menționate mai sus, le deprinzi și rămâi cu ele” (Niculae Catalin, fost student).
        „Intr-o societate bazata pe cinism,  ghidarea academica elitista si experienta practica acumulata, te imping la depasirea nihilismului antirationalist al cotidianului. De cele mai multe ori  “locul”, in care ideile impartasite iti sunt apreciate de colegi si profesori deopotriva , sta la baza succesului tau ca om si profesionist.   Eu mi-am gasit acest “loc” in colectivul specializarii Sociologie al facultatii de Stiinte Politice, lasandu-ma indrumat, pe toata perioada studentiei, de un profesor distins.” (Andrei Panduru, fost student)
Ce a însemnat psihologia la SNSPA pentru mine...
Ce a însemnat sociologia la SNSPA pentru mine...
”Am ales sa dau la facultatea de psihologie inca din timpul liceului din clasa a Xa cand am invatat notiunile elementare din psihologie. Placerea cu care doamna profersoara ne-a predat aceasta stiinta sociala m-a facut sa imi doresc sa continui mai departe cu aceasta disciplina si sa imi doresc sa aflu mai multe lucruri despre ea.
In privinta alegerii institutiei universitare am decis sa aleg SNSPA deoarece meditatoarea mea m-a informat ca reprezinta ceva nou atat din punct de vedere al mentalitatii profesorilor dar, ca stil de predare si activitatii. Mi-a placut pana acum relatia dintre profesor -elev . O relatie cooperanta, deschisa,directa manifestata cu respect reciproc  intelegere si incredere.
Mi-au placut activitatile si proiectele realizate la cursuri dar si la  seminarii .  M-au ajutat sa inteleg mai bine psihologia si sa imi placa ce fac . Proiectele mi-au solicitat imaginatia, creativitatea dar si gandirea. Am prezentat multe proiecte care m-au ajutat sa imi depasesc anumite temeri cum ar fi teama de a prezenta in fata cursantilor dar m-a ajutat sa imi perfectionez limbajul si vocabularul . Am invatat totul de la aparitia psihologiei ca stiinta pana la diferite arii ale ei cu ar fi :psihologia experimentala, educationala, a muncii, statistica ,metodologie etc.
As recomanda cu placere aceasta universitate. Ea reprezinta competenta, pregatire, cooperare,incredere,intelegere si spirit de echipa.” (Andreea C., anul III)

,,La Psihologie nu doar inveti lucruri utile si de folos. Acestea le poti invata aproape la orice facultate daca iti doresti. Diferenta este ca, la SNSPA totul se intampla intr-un mediu care iti ofera putin mai mult. Iti ofera oportunitatea sa iti exprimi opiniile si sa fii ascultat, sa afli mereu chestii noi si sa te implici in activitati si proiecte interesante. In plus, profii nu te inspaimanta, dimpotriva, chiar zambesc si iti sunt alaturi atunci cand ai nevoie.  Psihologia e uneori  incapatanata si enervanta dar intotdeauna frumoasa si provocatoare :) ” (Carmen C., anul III)

”Salut, ma numesc Alexandru sunt student in anul 3 la sectia psihologie din cadrul FSP/SNSPA si iata ca la varsta de 32 de ani ma aflu iarasi in bancile facultatii. Asta pentru ca urmand un traseu de profil real si ajungand sa profesez ca inginer in domeniul telecomunicatiilor (sa spunem din necesitate) am lasat in urma dimensiunea umanului, latura pe care acum ma bucur sa o recitesc intr-o cheie noua si ,de ce nu, sa o redescopar. Cautarile mele au luat sfarsit in momentul in care, printr-un “noroc” il numesc acum, am pasit pe drumul catre misterul propriu, implicit catre misterul uman. Am intalnit psihanaliza la 29 de ani. Decizia de a urma psihologia a venit automat. La SNSPA am ajuns prin recomandarea unei prietene si nu regret alegerea facuta. Am gasit aici un mediu dinamic, orientat catre student si propice dezvoltarii unor abilitati pe care eu le consider utile. Apreciez efortul facut de anumiti profesori in acest sens. Consider binevenita initiativa acestora de a introduce elemente din afara cadrului formal si de a invita si permite studentului sa existe ca participant activ in  procesul de invatare. Este important sa te poti exprima, sa poti intelege, sa poti restructura si asta am gasit alaturi de acesti profesori. Toate acestea fac ca relatia profesor student sa capete autenticitate, fapt care a lipsit din experienta mea anterioara universitara si astfel constituie un element nou, constructiv. Desi odata cu cresterea numarului de studenti poate ca acest aspect se va diminua ma bucur ca am avut ocazia sa traiesc aceasta experienta. Sper totusi ca directia din acest moment sa se mentina pe cat posibil si in viitor.” (Alexandru M., 32, anul III)

”Înainte de admitere mă interesa să aleg o facultate care, pe lângă suportul teoretic şi riguroasele rânduri ale manualelor de specialitate, să mă înveţe lucruri practice. Acum, după un an la această facultate, în care am învăţat prin tot felul de activităţi interactive student-profesor, student-student cum să mă dezvolt personal, să 'evadez' din schemele logico-raţionale şi să apelez la imaginaţie pentru a ajunge de la aparentă la esenţă, pot spune că am făcut alegerea corectă!” (Andreea C., 19 ani, anul II)

”Am ales Facultatea de Psihologie pentru ca mi-a placut ca materie la liceu si pentru ca imi place sa discut cu oamenii si sa le ascult problemele de viata si ceea ce ii framanta.
Am ales SNSPA deoarece se da examen scris si nu se intra pe dosar,am ales SNSPA datorita profesorilor,auzisem ca sunt profesori care se implica cu adevarat in ceea ce fac.
Nu am o experienta foarte mare in facultate dar  ceea ce am invatat pana acum imi prinde foarte bine in viata,am invatat sa comunic mai deschis cu oamenii,si am scapat cat de cat de fobia de a avea un discurs in fata unui public.Cat despre relatia dintre profesor si student nu as putea spune prea multe,sunt unii profesori care nu iti sunt numai profesori ,ci si prieteni stiu sa te asculte dar si sa te inteleaga. Respect pentru acei profesori!!! Nu regret nicio clipa ca am ales SNSPA,nu regret nicio clipa ca am ales aceasta specializare.” (Paun Ana-Maria, 19 ani,  anul II)

”Numele meu este Adriana sunt studenta la SNSPA, in anul 2 acum, la facultatea de Stiinte Politice, specializarea psihologie. Ce m-a determinat sa aplic la aceasta facultate a  fost profesoara mea de psihologie din liceu , care mi-a spus ca pot incerca ,,asa ca inainte de bacalaureat" sa imi testez cunostintele si, de ce nu , poate sa si raman. Asta s-a si intamplat , am dat examenul am admis. Primul  an a fost destul de greut , pana ne-am acomodat , cerinte noi, profesori noi, un nou inceput in viata noastra, viata de student. La inceput nu am fost foarte incantata, dar mi -a fost schimbata parerea foarte repede. Am intalnit cadre didactice bine pregatite, de la care avem ce invata. Ceea ce mi-a placut foarte mult a fost modul de lucru al multor profesori, cel axat pe student , nu pe profesorul care sa vina si sa predea lectia; lucrul in echipa, numeroase proiecte realizate, activitate practica, nu doar teorie!” (Adriana, 19 ani, anul II)

”Numele meu este Florenta Corina Ilie, am 24 de ani si am urmat facultatea de Comunicare si Relatii Publice, specializarea Psihologie, din cadrul universitatii SNSPA intre 2009 - 2012. Experienta mea ca student in cadrul SNSPA-ului a fost cu adevarat grozava si imi voi aminti mereu de aceasta perioada cu mare placere. In 2009 am ales aceasta universitate deoarece imi doream foarte mult sa urmez o cariera in domeniul psihologiei si auzisem foarte bune recenzii despre aceasta noua specializare care lua nastere in cadrul SNSPA-ului. Totodata am ramas placut surprinsa de atmosfera pe care am regasit-o cand am fost sa dau admiterea si mi s-au parut interesante subiectele admiterii la psihologie. Deoarece in timpul facultatii s-a pus mai mult accent pe partea de psihologie organizationala, fapt care m-a atras, dupa absolvire am decis sa urmez un master in acest domeniu, mai exact un master de Sanatate Ocupationala si Performanta in Organizatii, timp in care mi-am inceput si activitatea profesionala, ca recruiter intr-o multinationala. Cunostintele si competentele dobandite in timpul acestor ani de studiu m-au ajutat sa-mi gasesc mai usor un job in domeniu si totodata sa performez cu succes la locul de munca.
Recomand cu caldura specializarea Psihologie din cadrul universitatii SNSPA, tuturor celor care isi doresc sa se dezvolte in acest domeniu, fie el clinic, terapeutic sau organizational, in primul rand datorita profesorilor care predau in aceasta institutie. Se spune ca cea mai importanta misiune a profesorilor este aceea de a ii ajuta si de a ii inspira pe studenti, astfel incat acestia sa se autodescopere si sa afle incotro vor sa se indrepte. Noi, studentii Facultatii de Psihologie, am avut norocul de a intalni acesti oameni extraordinari, foarte buni profesionisti, care ne-au fost profesori, mentori si prieteni in egala masura. Pot spune ca sunt mandra ca am urmat cursurile acestei institutii si ca am crescut si m-am dezvoltat alaturi de acesti oameni.” (Corina, 24 ani, absolventa)